NOVEL / BUKU UNTUK SEMUA... DENGAN HARGA HEBAT!!

PEMINAT TEGAR novel & buku semua.
Jom dapatkan bahan bacaan menarik dengan harga DISKAUN ISTIMEWA 12% SETIAP HARI... Caj pos adalah MINIMUM...

Hubungi Kami

Hubungi Kami

Friday, 29 August 2014

Jejaka Bajet Bagus ~ Amiza Anaz

Widya seorang yang begitu cekal dalam menempuhi hidupnya. 10 tahun yang lalu, kebahagiannya direntap begitu sahaja. Shahriman, ayahnya disahkan strok angkara perbuatan aniaya oleh rakan perniagaannya yang cemburu melihat kebahagiannya bersama Suhana. Kehadiran Fahimi pula entah dari planet mana, lagi menyesakkan hidupnya. Tidak sudah-sudah menyakitkan hatinya! Mereka langsung tidak boleh bertemu. 

Namun, setiap pertemuan pasti berlaku sesuatu. Ironinya, Fahimi selalu menjadi penyelamat dan menyelesaikan masalah gadis itu. Cinta lamanya pula, Akaff masih menagih cinta Widya. Begitu banyak dugaan yang menimpanya. Dan yang paling mengejutkan, dia mengambil keputusan drastik untuk berkahwin secepat mungkin bagi menyelesaikan semua masalah. Mudah!

*****
(SEM) RM21.00 - RM18.50
(S/S) RM24.00 - RM21.10

Cutenya Dia! ~ Azleya Shadzalin

Cinta pandang pertama – “Hmm... aku tak percaya pada ungkapan ini sebenarnya. Tapi, sejak bertemu Naura... kenapa hati aku rasa lain? Naura nampak cute sangat. Mana tahu kalau ini memang jodoh aku! Terima ajelah.” – Ammar Bakhtiar

Tak kenal maka tak cinta – “ Aduh, macam mana nak cinta kalau kenal pun tak? Macam kahwin dengan orang asing. Kenapa pulak lelaki ni tiba-tiba setuju? Suka-suka hati dia aje. Atau dia ada agenda lain? Dia nak jual aku ke? Ibu, tolong!” – Naura

Namun, walau macam mana pun kata hati Ammar dan Naura, mereka tetap disatukan. Bahtera itu harus dikemudi dengan apa cara sekali pun. Kalau karam, lemaslah mereka. Kalau dilanda badai, hancurlah semua. Selebihnya biarkan cinta bercerita...

*****
(SEM) RM21.00 - RM18.50
(S/S) RM24.00 - RM21.10

Gila-gila Cinta ~ Izza Aripin

Si Rambut Kembang suka membuli Eryssa, tapi Zeek pula tersangatlah romantis. Bila Eryssa dipaksa kahwin dengan Zeek, Eryssa tak dapat terima. Baginya perkahwinan itu terlalu awal sedangkan dia belum bersedia menjadi seorang isteri. Jauh di sudut hati, sebenarnya Eryssa terlalu cintakan Zeek hingga sukar baginya berpisah dengan lelaki itu.

Namun, kekuatan cinta Eryssa diuji hingga memaksa dia menjauhkan diri daripada Zeek. Lalu bagaimanakah hubungannya dengan Zeek? Dan dapatkah Si Rambut Kembang bergabung dengan Zeek merebut kembali cinta gila Eryssa?

*****
(SEM) RM21.00 - RM18.50
(S/S) RM24.00 - RM21.10

Dialah Cinta Hatiku ~ Aisya Sofea

Bagi Julianna Isabelle, cinta hanya sekali. Sudah enam tahun dia bersama Rizan. Namun apa yang dirasa; Rizan bukan lelaki yang mengganggu mimpinya. Rizan juga bukan lelaki yang dia rindui. Nanar gelisahnya juga bukan kerana lelaki itu. Tapi siapa? Ada satu nama yang terukir di sudut hatinya. Megat Iskandar Zulkarnain! Akhirnya lelaki itu pulang membuka hijab cinta Julianna. Lebih tulus, lebih suci dan sangat bermakna buat mereka. Sayangnya, Megat adalah abang Rizan dan Julianna pula bakal ditunangkan dengan Rizan. Mana mungkin seorang abang sanggup merampas bakal adik iparnya sendiri? 

Megat nekad. Enam tahun yang dipersiakan harus ditebus semula. Julianna juga tekad. Dia redha menerima lafaz ijab kabul Megat biarpun ada hati yang terluka. Namun, perkahwinan yang baru berusia seminggu dihempas badai. Megat ada perempuan lain! Hanya air mata yang menceritakan seksa dan derita yang memamah sekujur tubuhnya.

*****
(SEM) RM27.00 - RM23.80
(S/S) RM30.00 - RM26.40

Suamiku Heroku ~ Arysa Nasir

Percintaan Adriana dan Navin merentasi sempadan agama dan budaya mendapat tentangan hebat kedua-dua belah keluarga. Keluarga Adriana mementingkan status dan salasilah keturunan manakala keluarga Navin pula bimbang perbezaan itu akan menyebabkan hubungan mereka tidak mampu bertahan sepertimana peristiwa yang pernah mereka saksikan suatu waktu dahulu.

Dijangkiti HIV positif dalam sebuah tragedi, Adriana bertuah kerana cinta Navin tetap utuh.Tekad Navin memeluk agama Islam dan memperisterikan Adriana untuk menghalalkan hasratnya menjaga gadis itu sehingga hujung nyawa telah membuka lembaran sebuah rahsia kehidupan yang lama serta meleraikan misteri wasilah cinta yang mengejutkan beberapa jiwa.

Cinta adalah sesuatu yang memudahkan setiap pengakhiran. Mampukah rahsia kehidupan lama yang terbuka dan wasilah cinta yang terlerai itu menyatukan mereka berdua,lalu menjadi sebuah kisah cinta bahagia hingga ke syurga-NYA?

*****
(SEM) RM28.00 - RM24.60
(S/S) RM31.00 - RM27.30

The Lost World ~ Helmi Effendy

Siapa sangka, percutian para pelajar Universiti Tun Dr. Mahathir ke Langkawi untuk menyiapkan assignment dirundung malang besar. Pesawat Boeing 777-300ER, penerbangan MH707 yang dinaiki mereka terhempas di sebuah pulau misteri.

Afiq Zaki, Tengku Nizariff dan Ummu Habibah, tiga orang sahabat baik antara penumpang pesawat itu. Siapa sangka, pulau itu menyimpan seribu misteri yang menanti untuk dibongkarkan mereka yang terselamat daripada nahas besar itu. Entah kenapa juga, tiada satu pun pesawat penyelamat yang tiba untuk menyelamatkan mereka daripada kegilaan ini. Akhirnya memaksa mereka untuk meneroka dan menggunakan segala kemahiran ikhtiar hidup untuk kekal hidup.

Di setiap inci pulau misteri itu, makhluk dari zaman prasejarah menanti mereka. Mampukah mereka keluar dari situ hidup-hidup? Siapakah yang akan terkorban nanti dalam menempuhi cabaran sebesar itu? Siapa pula yang akan mengorbankan diri demi menyelamatkan insan yang disayangi?

*****
(SEM) RM28.00 - RM24.60
(S/S) RM31.00 - RM27.30

Tuk! Tuk! Tuk! Housekeeping! ~ Eina Afrina

Bekerja sebagai housekeeping satu cabaran bagi Azwa. Tambahan pula jika dapat pelanggan yang cerewet mengalahkan anak raja seperti Tengku Izzudin. Lelaki itu tak habis-habis buat hidup Azwa hura-hara. Lepas satu, satu lagi masalah akan timbul. Memang tak ada faedah buat baik dengan manusia sebegitu. Buat sakit hati saja.

Namun begitu, entah kenapa Azwa suka benar ambil berat pasal Tengku Izzudin. Tambah kacau bila wajah Tengku Izzudin begitu mirip wajah Qallif, lelaki yang dia kenali setahun yang lalu sewaktu di Cherating. Siapa sangka pertemuan singkat itu mampu meninggalkan kesan di hati Azwa. Kadangkala rasa cinta ini memang tidak logik langsung.

Azwa terpaksa pula berhadapan dengan Tengku Mariah yang enggan menerimanya sebagai calon isteri pilihan Tengku Izzudin. Nenek Tengku Izzudin itu sudah ada calon isteri yang sesuai untuk cucunya. Bagaimana Azwa menghadapi semua cabaran ini? Dan siapakah Tengku Izzudin sebenarnya?

*****
(SEM) RM21.00 - RM18.50
(S/S) RM24.00 - RM21.10

Tuesday, 26 August 2014

Kau Perempuan Itu ~ Sri Sarah

Mengenali Arif Shah membuatkan hati Sarah kembali berdebar kencang selepas putus cinta dengan Ikram. Tatkala hati mula terpaut dengan kehadiran lelaki itu, hati Sarah kembali sakit apabila mendapat berita bahawa Arif Shah akan bertunang dengan Marliana.

Atas nasihat Tuan Ramlee dan Encik Sulaiman, Sarah berkahwin dengan Ari Aqashah, seorang lelaki yang sombong, bongkak dan ego. Tanpa diduga, selepas perkahwinan Sarah dengan Ari Aqashah, keluarga Sarah meninggalkannya dalam keadaan sangat menyedihkan. Dibenci suami dan ahli keluarga sendiri menjadikan Sarah keseorangan. Tidak pasti dengan perasaan sendiri dan pesanan-pesanan Arwah Encik Sulaiman menjadikan Sarah keliru apa yang harus dia lakukan.

Kehadiran Haikal mengelirukan Sarah. Siapa sebenarnya Haikal? Apakah sebenarnya hubungan Haikal dengan Sarah? Kesabaran hati seorang isteri sekali lagi diduga dengan kehadiran Tasha yang mahu menuntut cinta Ari Aqashah. Adakah masih ada ruang kemaafan dalam hati Ari Aqashah untuk bekas teman wanitanya?

Adakah sikap keras Ari Aqashah akan dibalas dengan sikap keras kepala Sarah atau sebaliknya? Bagaimanakah Sarah menangani masalah rumah tangga yang tidak habis - habis menguji kesabarannya?

*****
(SEM) RM34.00 - RM29.90
(S/S) RM37.00 - RM32.60

Perfect Match! ~ Waniey Zakaria

Berkahwin dengan Harraz yang merupakan abang tiri Laila umpama maut yang datang menjelma tanpa diduga. Sudahlah malunya berbakul-bakul kena hina, sekarang kena kahwin paksa pula!

Demi maruah dan keluarga, diterima sahaja tanpa banyak bicara. Pelik juga kenapa Harraz yang membencinya sanggup menjadi suaminya?
Benarkah kerana tanggungjawab merupakan punca Harraz sanggup berkahwin dengan adik tirinya? Atau mungkin dia sudah jatuh cinta? Apakah yang bakal terjadidengan perkahwinan mereka? Dalam masa yang sama, Azmir si playboy menagih semula cinta Laila.

Adakah Laila sanggup menerima cinta Azmir setelah hatinya dirobek oleh permainan perasaan kekasih gelapnya itu? Adakah Harraz hanya mendiamkan diri sahaja? Benarkah Laila adalah jodoh terbaik yang ditetapkan oleh Allah untuknya?
*****
(SEM) RM22.00 - RM19.40
(S/S) RM25.00 - RM22.00

Cinta Tanpa Noktah ~ Aisha Hamza

Durrah, seorang gadis kampung membawa diri ke kota metropolitan, Kuala Lumpur setelah cintanya dikhianati oleh tunangnya sendiri.
Perkenalan dengan anak majikannya, Adam membuatkan Durrah terbuai dalam kisah cinta yang direka sendiri. Adam pula menyimpan satu rahsia besar yang tidak diketahui oleh ahli keluarganya.

Mereka kemudiannya terikat dalam sebuah perkahwinan. Apakah rahsia yang disembunyikan oleh Adam? Dan sejauh manakah hati Durrah dapat bertahan dengan layanan dingin Adam?

“Biarpun aku selalu menjadi orang yang kedua dalam hatimu, kau tetap yang pertama dan terakhir dalam hatiku.”

*****
(SEM) RM23.00 - RM20.20
(S/S) RM26.00 - RM22.90

L.U.T.H Lamaran Untuk Teman Hati ~ Wawa Taufik

Tinggal sebumbung dengan Tengku Luth Daniel a.k.a jejaka Idaman Malaya? Itu kejutan yang Uzma Haseena@Uma terpaksa terima demi mencari duit poket sementara cuti semester dan juga demi sahabatnya, Tengku Hasya.

Kali pertama melihat Uma, Luth tak rasa apa-apa. Hari-hari jumpa, di rumah dan pejabat, hatinya mula tergoda dan dia mula jalankan misi menggoda.

“Uma... please don’t call me Tengku anymore.” - Luth
“Panggil Tengku lagi romantik...” - Uzma
“Hah? Kalau nak romantik baik panggil I, sayang. Lagi I suka!” - Luth

Bila Uzma dah mula suka, ada pula halangannya. Bonda tersayang dah ada pilihan sendiri untuk si anak. Pilihan yang mereka berdua ada, hanya kahwin secara sembunyi.

“Luthhhh...”
“Yes... I love you too, sayang...”
“No!!! I’m not telling you that lah... Hish!”
“Eh bukan ye?”

Luth memang nakal, tapi dia tahu kawal diri. Luth memang anak emak, tapi dia ada pendirian sendiri. Luth memang keras hati, tapi dia sweet dengan caranya tersendiri.

“Just stay with me. Whatever happens, I will always be with you, sayang!” – Luth
“Hmm... saya cuma ada masa sebulan je lagi nak bersama dengan awak, Luth.” – Uzma

Kenapa sebulan? Kenapa tidak selamanya? Apa sebenarnya yang terjadi pada perkahwinan mereka? Ikuti L.U.T.H untuk mengetahui kisahnya.

*****
(SEM) RM24.00 - RM21.10
(S/S) RM27.00 - RM23.80

Tersuka Tanpa Sengaja ~ Pena Kayu

Kali pertama mereka bertemu, Farhah dituduh mahu mencalarkan kereta Syed Arif. Tak cukup dengan itu, identitinya dicurigai.

“You pandang apa?” sergah Farhah. Dia juga sudah menutup bahagian dadanya mengunakan tangan.

Syed Arif membeliakkan mata, tidak percaya dengan tindakan perempuan gedoboh tersebut.

“I tak selera pun nak pandang you. I’m just shocked that you are actually a girl dressed up like a boy.”

Kali kedua bertemu, Farhah berdress meleret dengan high heel bagai. Tapi, encik Doktor tetap kutuk juga.

“You tanpa mekap sangat pucat. I boleh nampak hidung you ni agak kembang. Mata pun agak sepet.” – Doktor Syed Arif.

Sebab itu bila tiba-tiba Syed Arif ajak dia kahwin, Farhah memang tak percaya. Syed Arif tu kacak bukan main, mana nak sepadan dengan dia yang gedoboh itu. Walau di hatinya terbersit rasa indah tapi, dia harus sedar diri. Dia tak cantik dan kisah hidupnya tak seindah mana.

"I lebih suka lelaki yang nak kahwin dengan I sebab dia suka I, bukan sebab yang lain.” - Farhah
"Then.. make me fall in love with you. Seduce me.” – Doktor Syed Arif

Goda Syed Arif? Ingat itu kerja senang ke? Farhah tak pandai nak jadi perempuan gedik apatah lagi nak buat lelaki itu jatuh cinta.

“I tak akan sia-siakan you. Janganlah you fikir I ni macam hero-hero dalam novel. Asal kahwin tanpa rela saja, si isteri disia-siakan.” – Doktor Syed Arif.

Boleh percaya ke? Lebih-lebih lagi bila kekasih lama Syed Arif muncul kembali. Katrina Datuk Ahmad Alias tu cantiknya luar biasa. Kuat ke iman tuan doktor?

“Sebab dia, you curang, kan? Sebab dia, you lupakan I, kan? Memang dia ni perampas!” – Katrina.
“Farhah bukan perampas. I yang lamar Farhah jadi isteri I”- Doktor Syed Arif.

Mampukah Farhah tepis ‘langau’ tercantik abad ini dalam memenangi hati suami sendiri? Sedang dalam keluarga pun dia kalah dengan Katrina, inikan pula dengan ‘suami tanpa cinta’ itu.

*****
(SEM) RM26.00 - RM22.90
(S/S) RM29.00 - RM25.50

Friday, 22 August 2014

Bukan Cinta Secondhand ~ Ezza Mysara

​“Aku tak suka kau! Dah sepuluh kali aku ulang ayat yang sama. Apa kau tak faham bahasa ke? herdik Amril.

“Even if you tease me by saying this is foolish, I can’t turn this heart around… Yang pasti, aku akan tetap tunggu kau sukakan aku! Eh, bukan… aku akan buat kau sukakan aku!” tekad Naira.

Kemalangan hati paling dahsyat ialah bila kita terlanggar hati seseorang yang tak sukakan kita. Silap hari bulan, organ yang satu itu boleh masuk Unit Rawatan Rapi! Itulah yang terjadi dalam hidup Naira.

NAIRA ILYANI - Dia mengejar Amril setelah terpikat pada keperibadiannya. Bukan harta, ataupun rupa. Suara yang mengimamkan jemaah itu membulatkan tekad Naira untuk menjadikan Amril sebagai imamnya.

MUHAMMAD AMRIL - Cinta terhalang membuatkan jiwanya mati. Sayangnya pada Dewi Aleeya tidak pernah berbelah bagi. Namun kerana peristiwa itu, mereka terpisah sedangkan dalam hatinya hanya ada Dewi.

Demi merebut cinta, Naira sanggup lakukan kerja gila.

“Aku dah tak nampak jalan nak patah balik…. Aku nak tahu siapa Dewi. Aku nak jumpa dia. Aku nak kenal dia… aku nak ambil Amril dari dia.” NAIRA ILYANI

Mengenali baiknya hati Dewi membuatkan hidupnya berubah. Malah, Naira sanggup menentang satu dunia untuk mempertahankan hubungan Amril dan Dewi. Namun, pemergian Dewi Aleeya secara tiba-tiba dan kehadiran Dewi Ilyani merubah segalanya.

Di saat Aril dan Naira masih mencari letak duduk hubungan mereka, Qiuzi hadir menghulur kasih kepada Naira. Dia lelaki biasa yang sempura. Namun, mampukah Qiuzi menggantikan cinta di hati Naira?

“Bila awak tolak saya, awak akan rasa lebih sakit sebab… awak pernah rasa apa yang saya bakal rasa itu. Sakit, kan? Dan saya pasti yang… awak tak mahu kongsi rasa sakit tu dengan sesiapa pun.” AHMAD QIUZI

Benarkah harga cinta secondhand itu tidak setanding dengan nilai cinta pertama? Siapakah pemilik hati Naira yang sebenarnya?

*****
(SEM) RM33.00 - RM29.00
(S/S) RM36.00 - RM31.70

Bintang Hati Saya ~ Riley Fizan

Hakimi Adam Song, pelajar kolej yang hobinya mencerap langit. Nampak tenang, suka tersenyum, bijak.

Adriyana, pelajar kolej yang easy-going dan selalu blur. Mendapat keputusan peperiksaan yang sangat teruk. Pensyarah sudah mengamuk. Untuk menamatkan pengajian, Adriyana perlu belajar di bawah seorang tutor, Hakimi. Pesan BFF-nya, Rita Rudani dan Rafiq, jangan dekati lelaki itu. Hakimi adalah raksasa!

Perlahan-lahan Adriyana berubah. Dia dipaksa menyertai Kelab Pemerhati Bintang Amatur yang presidennya adalah Hakimi. Pelajarannya juga semakin baik. Adriyana tidak nampak di mana ‘raksasa’nya Hakimi itu.

Sehinggalah kemunculan Teelofa. Pada suatu hari, segala-galanya berubah. Hamiki Adam Song tiba-tiba hilang.

Enam tahun kemudian, Adriyana menerima poskad mister. Sepertinya Hakimi muncul kembali. Dan bersama-sama harapan untuk menemui Hakimi semula, nyawa Adriyana pula terancam. Ada orang mahu membunuhnya. Misteri zaman kolej mula terungkap. Siapa sebenarnya Hakimi, dan ke mana dia menghilang selama ini?

“Polaris tetap berada di langit utara. Kalau tiba-tiba saja ia hilang, pasti ada hijab yang menghalang kita daripada melihatnya di langit.”

*****
(SEM) RM18.50 - RM16.30
(S/S) RM20.50 - RM18.00

Nada Dering Cinta ~ Deeme Danee

Sudah bosan hidup di kampung, Farhana nekad berhijrah ke bandar mengikut ajakan Waheda, teman rapatnya yang sentiasa nampak bergaya. Farhana mahu mengubah hidupnya. Dia mahu berjaya dan bergaya seperti Waheda – walau tidak jalan berlenggok, tetapi semua orang pandang!

Waheda pula sudah tidak boleh lari. Dia bukannya bersungguh mengajak Farhana, tetapi cuma ajak-ajak ayam. Habislah reputasinya nanti kalau Farhana tahu semua barang yang melekat di tubuhnya itu diperoleh dengan berhutang di sana sini.

Tiba di bandar, Farhana umpama rusa masuk kampung. Semuanya nampak indah di mata. Kenaifan Farhana menjadi modal kepada Idzuan bagi memperdayakan gadis mulus itu dengan menawarkan telefon idaman Farhana – telefon terbaru dengan spesifikasi yang tinggi!

Seorang lagi jejaka, iaitu Zulkarnain yang menjadi pemerhati setia begitu marah dengan sikap Farhana yang terlalu mempercayai Idzuan sehingga sanggup meminjamkan wang kepada lelaki itu. Teguran Waheda dan Zulkarnain mengundang rasa tidak senang sehingga mencetuskan pergaduhan antara mereka bertiga!

*****
(SEM) RM18.50 - RM16.30
(S/S) RM20.50 - RM18.00

Dia Yang Ku Jadikan Suami ~ Rinsya Chasiani

NAAZNEEN – Gadis berdikari yang punya kisah silam pahit menjadikannya punya dua personaliti berbeza. Manis, cantik, seksi, anggun dan kejam! Bertemu Naim Khair, buat dirinya berubah… Berubah baik, walaupun sesekali rasa dengki dan sikap kejinya datang mengusik. Sekejap rindu, sekejap mahu lari… Akhirnya dia tekad menjadikan Naim Khair sebagai suaminya…

“Kau ni lupa ke buat-buat tak ingat? Siapa yang duduk kat hotel tu berbogel dengan aku, hah?”
“Habis you nak buat apa, bukannya jadi apa-apa pun.”
“Sekarang baru you nak cakap tak ada apa-apa yang berlaku, kenapa tak dari dulu aje?”
“Dahlah Naim, you tak perlulah nak over reacting. Benda dah jadi. Biar ajelah. You nak kahwin dengan I ni, you ada fikir tak masa depan kita nanti? Dahlah, you pun tak cintakan I, I pun tak cintakan you.”
“Kalau you cakap benda yang betul tempoh hari, pertunangan I dengan Hidayah takkan jadi macam ni, tahu tak? I nak kahwin dalam masa beberapa hari aje lagi tapi semuanya dah musnah macam ni baru you nak blah dari rumah ni pulak!” Naim merenung wajah wanita itu dengan perasaan yang membuak-buak.
“Fine! You nak I buat apa pula untuk tebus kesalahan bodoh I tu?” jerkah Naaz kuat.
“You sedar tak, you yang mulakan masalah sampai kita memang wajib kahwin.”

NAAZNEEN yang insaf… Dia terpaksa dan dipaksa pergi setelah segala rahsia jahat terhadap suaminya terbongkar satu per satu... Hilang rasa bahagia di hati, kabur saat-saat romantis bersama suaminya dan sunyi daripada suara serta bisikan mesra Naim Khair kepadanya lagi lalu bingkisan sayu dititipkan…

Maafkan I. I tak tahu dari mana untuk memulakan bicara ini tetapi demi segunung harapan yang pernah ada di hati, I minta ampun andainya I membuat you rasa menyesal punyai isteri seperti Naazneen Fatah.
You tahu kisah hidup I tak indah. I pun tidak pernah indah, kalaulah you tahu betapa manisnya saat you memberi peluang untuk I merasa ‘hidup’...
Naim, cinta yang I tanam buat you bukanlah satu pembohongan. I ikhlas walau pada mulanya langkah I sumbang. Tapi sesungguhnya, Naim, I selalu tercari-cari arah untuk terus berdiri di sisi you.
You tahu tak, setiap kali I dengar ‘pergi aje, I tak nak tengok muka you lagi’ dari bibir you, setiap kali itulah I tidur bertemankan mimpi buruk, Naim. Setiap kali you lemparkan pandangan penuh kebencian, setiap kali itulah hati I meraung kuat. You dah bawa impak yang cukup besar buat diri I, Naim. Kalau you nak ajar I apa itu erti derita, I telah merasakannya. I sayang you seadanya tapi I tahu you benci dengan apa yang I rasa.

APAKAH ada ruang untuk Naazneen kembali ke sisi Naim Khair setelah dia juga menjadi punca ibu mentuanya patah kaki dan ayah Hidayah meninggal di dalam kemalangan…

*****
(SEM) RM28.00 - RM24.60
(S/S) RM31.00 - RM27.30

Thursday, 21 August 2014

Dup Dap! Jantungku Berhenti ~ Emma Rusdi

“Aku hanya mahukan seorang putera raja yang bisa membuatkan dunia ini berhenti berputar, jarum masa berhenti sesaat, jantung berhenti berdegup kemudian semuanya bergerak pantas. Dup! Dap! Dup! Dap!”

Tiada siapa yang akan faham dengan impian Audra Laily ini. Semua orang menyatakan impiannya itu hanya satu angan-angan kosong. Memang Audra suka berangan, tetapi dia pasti angan-angannya itu adalah satu impian yang pasti. Pertemuan kali pertamanya dengan Zack membuatkan Audra membenci lelaki itu. Tanpa mereka mengenali antara satu sama lain, lelaki itu sudah mula memperlekeh impiannya.

“Tuan puteri sedang menunggu putera raja mana untuk datang ambil tuan puteri?”- Zack.

Itulah ayat pertama yang diucapkan Zack pada pertemuan pertama mereka. Ayat yang penuh dengan sindiran itu menyebabkan jantung Audra semakin berlari dengan laju walaupun pada hakikatnya lelaki itu hampir sahaja membuatkan dunianya berhenti berputar dan jantungnya berhenti berdegup. Pertemuan itu berakhir apabila Audra bertindak menanduk hidung Zack dengan kepalanya. Lantas terus melarikan diri. Namun, diari miliknya telah tertinggal di situ.

Melalui diari itu, Zack mula menjejaki siapa diri Audra yang sebenar. Semakin mengenali Audra, semakin hatinya tertaut.

“Kenapa awak pandang saya macam tu, Cik Audra? Apa saya dah buat jantung awak berhenti berdegup? Kemudian, berdegup dengan laju. Dup! Dap! Dup! Dap!”

Angan Audra untuk bertemu dengan seorang putera raja yang bisa membuatkan jantungnya, dunianya, berhenti seketika kemudian bergerak dengan pantas telah menjadi kenyataan. Sayangnya, lamaran yang dibawa oleh Zack untuk menyunting dirinya sebagai ratu hati datang daripada Syed Zikri dan bukan Zack sendiri. Kenapa saat hatinya sudah terpaut kepada Zack, hadir Syed Zikri menjadi penghalang? Namun, kenapa Syed Zikri tidak pernah berani menyuarakan isi hati sendiri, hanya menggunakan bayang Zack? Siapa Zack? Siapa Syed Zikri?

*****
(SEM) RM23.00 - RM20.20
(S/S) RM26.00 - RM22.90

Bukan Suami Sementara ~ Nana Billa

Nur Anilsa Najwa - Hidupnya begitu bahagia. Apatah lagi dengan kehadiran Fiqri yang sikit masa lagi akan menjadi suaminya yang sah. Tapi, ujian Allah tak siapa dapat menjangka. Pada hari yang sepatutnya membuatkan dia bahagia, hatinya ranap dengan halangan si ibu.

“Fiqri tak boleh kahwin dengan Nisa.”

Fiqri Izham - Kalau ikutkan hati, kenyataan itu takkan dipandang langsung. Tapi, kenyataan itu bukannya fantasi. Dia berada di dunia realiti. Akhirnya, dia membuat keputusan untuk telan segalanya. Demi kebahagiaan sebuah keluarga, dia perlu teguhkan hati.

“Kita lari.”

Kerana rasa cinta, Anilsa sanggup menuntut janji. Tanpa memikirkan hati yang lain akan kecewa, dia tetap dengan keputusannya. Namun, Allah punya rancangan yang jauh lebih baik. Kematian Encik Mustafa membuatkan Anilsa sedar, baik keluarga atau Fiqri, dia tak punya pilihan. Lalu dia pergi meninggalkan segalanya. Tanpa dia sedar, dia takut untuk jatuh cinta.

Perkahwinan Fiqri memaksanya untuk pulang. Apabila hati mula menerima, kenapa Wati yang menjadi isteri lelaki itu? Dendam lama antara dia dengan Wati membuatkan dia nekad. Untuk menyakitkan hati wanita itu, dia perlu berpura-pura menggoda Fiqri. Tapi, akhirnya dia pula yang tersepit.

Ryan Asyraf - Aku tak tahu ini jodoh atau apa. Ini kali ketiga kita jumpa. Kalau kau tak kisah… kita kahwin!

Kehadiran Ryan dianggap tuah buat Anilsa. Lalu, dia menjadikan lelaki itu sebagai suami sementara. Sering kali Ryan mengatakan cinta, sering kali dia berlalu pergi. Baginya, Ryan mengahwininya hanya kerana kemahuan keluarga mereka. Tapi, Ryan Asyraf yang terlalu memahami sering membuatkan hati lari dari tangkainya. Lalu, dia rela untuk menjadikan lelaki itu sebagai bukan suami sementara. Tapi, bila hati dah kata suka, kenapa masih ada halangannya apabila rahsia mereka menjadi taruhan dan cemburu pula mula menular. Anilsa buntu. Apakah cinta tak mungkin menjadi miliknya?

*****
(SEM) RM24.00 - RM21.10
(S/S) RM27.00 - RM23.80

Tuesday, 19 August 2014

Setelah Cinta Itu Pergi ~ East Diani

Perkahwinan Ikram dan Marina bahagia disulami cinta yang sentiasa memekar walaupun tanpa dikurniakan zuriat. Siapalah mereka untuk menidakkan takdir Tuhan. Janji yang kukuh terpateri akhirnya rapuh.Kehadiran Insyirah dan anak kecilnya menggoyahkan rumah tangga yang kukuh terbina.
Insyirah memang bijak sehingga Ikram termakan kata dustanya. Hati Marina remuk kala dia dipersalahkan oleh suami tercinta. Kerana cemburu buta Ikram, kesetiaan Marina diragui dan kepercayaan terhadapnya dipersoalkan. Hati itu makin parah saat lafaz cerai terzahir di mulut sang suami.

“Rina, sebaik kau melangkah keluar dari rumah ni, aku ceraikan kau!” - Ikram

Marina pergi membawa diri dengan seribu duka di hati. Disangka kasih itu berpanjangan, rupanya hanya satu persinggahan.Tidak editoleh ke belakang lagi. Perjalanan harus diteruskan, demi mencari penawar duka di hati. Namun satu per satu kehilangan menghimpit diri. Rasa kehilangan orang yang disayangi, amat memeritkan jiwa Marina.
Setelah cinta itu pergi, barulah Ikram menyesali.

“Jangan kerana kisah lalu, Rina menyimpan perasaan benci kepada abang. Tak sanggup rasanya apabila Rina bencikan abang.” - Ikram

Tapi hasrat hati memiliki Marina semula dihalangi keluarga. Mereka cukup rasa terhina dengan tindakan Ikram terhadap Marina.
Kerana tidak mahu Marina hidup dibebani kisah lalu, keluarganya telah menentukan jodoh untuknya. Namun cinta yang bertakhta di hati memang sukar disingkir pergi. Hadirnya Adam, cuba mengubati hati Marina yang penuh dengan seribu kisah duka. Ingin menjadi penyelamat kerakusan hatinya yang sengsara. Sebagai tunang kepada Marina, mampukah Adam memecah tembok hati Marina?
Apakah cinta di hati Marina akan terus pergi hilang selamanya? Sampai bilakah pintu hati itu akan terkunci? Perlukah dia melupakan kebahagiaan yang hadir di depan mata begitu sahaja? Adakah Adam mampu membuka pintu hati yang terkunci selama ini? Atau adakah kasih Marina masih kuat terhadap Ikram? Siapakah yang akan menjadi pilihan Marina setelah cinta itu pergi?

*****

(SEM) RM25.00 - RM22.00
(S/S) RM28.00 - RM24.60

Janji Pada-Nya ~ Fazlyn Ridz

Aku dan Estaban bertemu.. namun aku tidak pernah jatuh cinta kepadanya. Sayangnya dia terus menagih perhatianku. Namun dia tidak pernah faham betapa mahalnya perhatian yang hendak kuberikan kepada lelaki persis itu.

“Dengan saya memang susah, sebab saya bukan dia.. bukan juga perempuan-perempuan yang awak peluk setiap hari. Saya bukan perempuan simpanan awak. Puas hati sekarang?” -Insyirah

“Awak pun perempuan. Apa naluri perempuan seperti awak tidak sama dengan yang lain? Awak dari planet mana?” –Estaban

Estaban kaki perempuan. Kacak... kaya dan juga nakal! Tetapi ada yang menjadi duri dalam jiwaku. Dia tidak percaya kepada Tuhan, tidak suka kepada agama. Rohaninya jauh tersasar. Pedomannya entah ke mana. Lelaki seperti dia tidak layak untuk aku jadikan sandaran. Pantaskah aku memilih lelaki seperti dia?

Takdir membawa aku ke dalam kehidupan yang tidak pernah aku bayangkan. Mengahwini lelaki seperti itu bukanlah angan-anganku. Tetapi itulah hakikat yang harus aku tempuhi. Estaban a.k.a. Ariff menjadi suamiku kerana keterlanjurannya sendiri. Memegang pegangan sebagai orang Islam bukanlah kehendaknya.

Namun terdayakah aku mengislamkan seorang suami yang cukup angkuh? Mampukah aku menahan gelora di hati tatkala ayah kepada anak-anakku itu semakin jauh daripada batasannya? Termampukah aku menahan Ariff daripada murtad semula?

Semuanya tidaklah mudah seperti yang dibayang. Usaha, doa dan tawakkal adalah pegangan setiap hamba-Nya. Akhirnya nanti Tuhan pasti akan menunjukkan jalan untuk mereka. Dia datang bersama maaf, sesal dan taubat. Namun mudahkah jiwa perempuan yang teruk tercalar ini untuk menerimanya semula? Sejauh mana kata-kata itu dapat aku pegang?

Mampukah manusia seperti dia menerima hidayah dan taufik daripada Allah?
Janji Pada-Nya bukan sekadar kisah cinta. Kisah tentang kehidupan antara dua manusia yang berbilang prinsipnya. Namun Janji Allah... semua yang berlaku itu pasti akan ada akhirnya. Di situlah titik tolak kebahagiaan sedang bermula.

*****

(SEM) RM33.00 - RM29.00
(S/S) RM36.00 - RM31.70

Rich Dad's: Guide To Investing (Edisi Bahasa Melayu) ~ Robert T. Kiyosaki

Buku ini bermanfaat kepada pembaca, sama ada pembaca mempunyai sedikit wang ataupun banyak wang bagi melabur, sama ada pembaca mempunyai pengetahuan yang sedikit ataupun pengetahuan yang banyak berkenaan pelaburan.

Buku ini adalah berkenaan satu subjek yang kompleks namun ditulis dalam bahasa yang mudah. Ia ditulis untuk sesiapa sahajayang berminat menjadi pelabur yang berilmu dan berpengetahuan tanpa mengira berapa banyak wang yang kita ada.

Pelaburan membawa makna yang berbeza kepada setiap individu. Malah, terdapat pelbagai jenis pelaburan untuk golongan kaya, miskin, dan kelas pertengahan.

Rich Dad's: Guide to Investing adalah manual jangka panjang untuk mereka yang mahu menjadi pelabur kaya dan melabur dalam pelaburan yang melibatkan golongan kaya.

Sekiranya buku ini adalah buku pertama pembaca berkenaan subjek pelaburan, dan pembaca berfikir mungkin ia sukar dan rumit untuk difahami, jangan terlalu gusar. Apa yang pembaca perlu ada adalah keinginan untuk belajar dan membaca buku ini dari muka surat awal sehingga ke muka surat terakhir dengan minda yang terbuka.

Sekiranya ada bahagian dalam buku ini yang tidak pembaca fahami, saya sarankan supaya pembaca terus membaca sehingga habis. Walaupun pembaca tidak dapat memahami kesemua isi kandungannya, tetapi pembaca akan mengetahui lebih banyak perkara berkenaan subjek pelaburan berbanding ramai orang yang sedang melabur dalam pasaran, hanya dengan membaca buku ini sehingga habis.

Malah, dengan membaca keseluruhan buku ini, pembaca akan mengetahui lebih banyak hal berkenaan pelaburan berbanding mereka yang dibayar wang bagi memberi nasihat pelaburan.

*****

(SEM) RM33.00 - RM29.00
(S/S) RM36.00 - RM31.70

Idea Bekal Ke Sekolah Menu Asia ~ Chef Azlan

Himpunan lebih dari 40 resipi dalam buku Siri Idea Bento ini memberikan idea kepada para pembaca dalam menyediakan bekal sama ada untuk anak, suami mahupun diri sendiri. Setiap resipi dalam buku ini disertakan gambar-gambar cara membuat. Resipi-resipinya juga ringkas, mudah disediakan dan enak. Tidak menggunakan bahan-bahan perasa tambahan, resipi ini sesuai bagi menjaga kesihatan. Selain dari itu, Chef Azian tip-tip berbento bagi ibu-ibu yang sibuk. Penyediaan bahan-bahan lebih awal serta sos-sos yang disediakan terlebih dahulu menjadikan penyediaan bekal bukanlah sesukar yang dijangka. Dapatkan buku ini di pasaran bagi memberi idea dalam penyediaan bekal untuk anak-anak.

Antara Resipi:
Ayam Kicap Lada Hitam
Mihun Putih & Brokoli Kukus Mentega
Roti Gulung Nutella Strawberi
Cucur Jagung
Isi Ayam Bersos Lemon
Mufin Telur
Linguini Bawang Putih
Roti John Sardin & Onion Ring
Roti Bijan Berinti Udang
Udon Masak Lada Hitam
Salmon Masak Halia Bijan & Coleslaw
Udang Madu Bijan & Nasi Mentega
Popia Ayam
Ayam Cornflakes
Burger Daging Barbeku
Mi Aglio Olio Malaysia
Burger Ayam Asia
Mi Lapis Daging Berkeju
Makaroni Goreng
Daging Cencang & Telur
Chicken Chop

*****

(SEM) RM15.00 - RM13.20
(S/S) RM17.00 - RM15.00

Thursday, 14 August 2014

Tiga Hati Dua Cinta ~ Chrysalis

Dhiya dan Ken: Taiping, Perak menjadi saksi kepada permulaan kisah cinta tanpa kata. Pertemuan mereka sepuluh tahun kemudian di Melbourne, Australia menyemai kembali rasa cinta yang rupanya tidak pernah padam dan hilang daripada hati masing-masing.

Dhiya dan Fahry: Kerana janji, mereka diijabkabulkan. Meski tidak saling mengenali, mereka tetap cuba untuk mencari bahagia. Dhiya reda dengan ketentuan-Nya dan Fahry pula berharap mendapat balasan cintanya. Namun, bayangan masa lalu sentiasa mengekori titian rumah tangga mereka.

Pada Dhiya, cinta tidak perlu diluahkan, cukup sekadar dirasai. Fahry pula merasakan yang cinta pertama adalah segala-galanya, tiada yang kedua atau yang ketiga. Ken pula percaya bahawa cinta pertama itu perlu dilepaskan, dan andai kembali, itulah cinta miliknya. Antara Dhiya, Ken dan Fahry, jodoh siapakah yang sudah tertulis bersama?

*****

(SEM) RM26.00 - RM22.90
(S/S) RM29.00 - RM25.50

Wednesday, 13 August 2014

Ibu Hamil Bergaya Patuh Syariah ~ Muzaina Mosni, Khafizatunnisa' Jaapar

Islamkan gelombang fesyen busana Muslimah masa kini? Ibu hamil juga boleh bergaya dan mengikut perkembangan fesyen tetapi...

  • Saya perlu memahami aurat wanita muslimah secara lengkap
  • Ibu hamil masih boleh bergaya dengan tip dan panduan fesyen berilustrasi
  • Paling menarik, semua panduan patuh syariah
  • Saya perlu menyampaikan dakwah ini di dalam keluarga, laman sosial, usrah dan mengajak masyarakat kembali mengikut kehendak Allah
*****

(SEM & S/S) RM16.00 - RM14.10

Dari Seberang ~ Ummu Sakinah Muhammad

Susunan mozek kehidupan seorang gadis di rantau orang berserta pandangan beliau mengenai isu semasa dunia Islam. Kisah kehidupan yang sarat dengan pengajaran dan iktibar serta renungan yang harus kita selami dalam-dalam. Ummu Sakinah ternyata berjaya mengetengahkan 1001 kisah 'istimewa' yang kadangkala ada suka, duka, santai dan berat.

Antara kisah yang mencuit hati dan iman tentang anak muda yang agak misteri juga kewujudannya yang bernama Ahmad. Tidak kurang juga kisah Sandi, si cilik yang dibesar dalam ruang lungkup kehidupan yang penuh 'caca marba'. Nah, masakan budak secilik itu telah merokok gaya perokok tegar walaupun usianya masih empat tahun?

*****

(SEM & S/S) RM15.00 - RM13.20

Biasan Cinta Semalam ~ Uji Norizqi

“Namun hati ini sentiasa berkata... kerana engkau yang pertama dalam hati... siapalah aku untuk membenci.”

Kalau kata-kata cinta itu dilontarkan oleh Azrul suatu ketika dahulu, saat rasa cinta itu begitu mendalam, mungkin Melia akan menerimanya dengan hati yang penuh berbunga-bunga. Tapi tidak lagi sekarang… Hatinya sudah ditumbuhi rasa benci terhadap lelaki itu semenjak lelaki itu menghina kesucian perasaan cinta itu.

Dan kini, Melia bukan Melia yang dulu. Dendam yang disimpannya semenjak dikecewakan oleh Azrul, membuatkan Melia lebih senang mempermainkan perasaan insan bergelar lelaki. Untuk jatuh cinta, tidak ada lagi buat gadis cantik itu. Tapi sampai bila dia harus terus begitu?

Setelah bermacam-macam ‘si dia’ lakukan untuk mendapatkan tempat dalam hatinya, akhirnya Melia nekad untuk membuka pintu hati yang sekian lama tertutup.

“Terserahlah dekat awak, saya tak boleh menghalang awak. Lagipun saya sendiri masih tercari-cari siapa sebenarnya jodoh saya.”

“Mel, izinkan saya jadi calon jodoh awak.”

Apabila dia sudah bersedia untuk menerima lamaran daripada insan bernama lelaki, mengapa masih ada rasa ragu-ragu itu?

Adakah Tuhan sudah mentakdirkan Melia untuk terus bersendiri dan terus kecewa dek kisah semalam yang penuh keperitannya? Atau sebenarnya… akan hadir seseorang yang benar-benar akan membawanya mengecap kebahagiaan yang diinginkan?

“Itulah hakikat hati. Sejauh mana aku cuba lari, sekuat mana aku cuba menafi aku takkan mampu menipu diri sendiri.”

*****

(SEM) RM23.00 - RM20.20
(S/S) RM26.00 - RM22.90

Pencuri Hati VS Penembak Cinta ~ Ailah Diela

I want a girl with a short skirt,
And long... long jacket...

Kenapa Gun kata lirik lagu ni memang kena dengan Maira? Ah… Bagi Maira, Gun ni hanya tahu menembak saja. Menembak dengan kata-kata yang menyakitkan, menembak dengan pandangan mata… dan mampu juga menembak hingga menusuk ke dalam hati Maira sehingga Maira dapat rasakan… sesuatu!

“Kau pernah pakai tudung tak? Umi cakap, rambut perempuan tu aurat. Kenapa kau tak pakai? You must look so beautiful when you wear the scarf. I can imagine that. Mesti kau nampak cute gila kan?”

Maira semakin gelisah apabila ada satu rasa yang dia sendiri tidak pasti apabila bersama dengan Gun, lelaki yang dulunya dia gelarkan sebagai mr. naughty. Tapi bagaimana dengan tunangnya, Fatah? Mr. handsome yang selama ini Maira rasakan paling handsome, paling romantik dan mempunyai senyuman yang paling menawan itu? Adakah Maira telah curang dengan tunangnya sendiri? Ohhh… macam tak sesuai aje! Baginya, Fatah tetap segala-galanya. Gun hanyalah sesuatu yang belum pasti.

Adakah Gun telah berjaya membuatkan hati Maira berubah arah? Adakah hati Gun juga berjaya ditawan oleh Maira, seorang gadis yang penuh persona dan sentiasa dapat memikat mana-mana lelaki yang memandangnya? Dan adakah Fatah akan menerima semua itu dengan hati yang terbuka tanpa mahu mempertahankan cintanya terhadap Maira?

“It’s true, my lovely hubby. You are the most handsome guy that I have ever met. Mata yang memukau pandangan. Hidung yang macho. Bibir yang tersangatlah seksi. Dan janggut kambing yang very interesting!”

*****

(SEM) RM30.00 - RM26.40
(S/S) RM33.00 - RM29.00

Tuesday, 12 August 2014

Bila Hati Berbicara ~ Antasya Balkis

Emir Qasya adalah seorang lelaki muda bergelar jutawan. Kisah hidupnya selalu diintai wartawan kerana dia dikenali sebagai salah seorang selebriti yang paling popular di Malaysia.

Emir Qasya amat mementingkan darjat dan keturunan dalam memilih calon isteri supaya setaraf dengan kedudukannya. Dalam masa yang sama, Emir Qasya berjumpa dengan seorang perempuan bernama Tania Katsura di dalam keadaan yang tidak diduga di kawasan rumah setinggan yang diberi nama Lembah Jingga.

Emir Qasya merasakan Tania Katsura seorang perempuan yang istimewa tetapi dia selalu menafikan hatinya jatuh cinta dengan Tania Katsura kerana dia merasakan yang Tania Katsura tidak memenuhi ciri-ciri perempuan yang layak menjadi isterinya. Tetapi dia sendiri memerangkap Tania Katsura dalam perkahwinan terpaksa kerana cabara Badri Fathul, sahabatnya.

Sesuatu telah terjadi dalam perkahwinan mereka kerana fitnah dan dendam Taufik terhadap Tania Katsura. Tetapi keran fitnah itu juga hubungan mereka yang retak kembali bertaut.

*****

(SEM) RM18.90 - RM16.60
(S/S) RM21.90 - RM19.30



Friday, 8 August 2014

Benci Amat, Sayang Sangat! ~ Ezza Mysara

Hidup Amna Safiya berubah tatkala seorang lelaki yang membantunya ketika keretanya rosak di tepi jalan tiba-tiba menghantar rombongan meminang dirinya di tempat kerja. Erk? Di pejabat, okey! Apa, dia ingat bos boleh jadi wali ke?

“Kenapa awak masuk meminang saya di ofis? Apa, awak dah terdesak sangat nak berbini ke atau saya ni terlalu cun hingga menarik perhatian awak?”- AMNA SAFIYA
“Saya masuk meminang awak sebab saya kesian... Dalam hati saya terfikir... Siapalah yang nakkan perempuan yang pemarah, selekeh dan tak cantik macam awak ni?” - REDZA KHUSYAIRI.

Dalam pada masa yang sama, seorang jejaka turut memuja Amna dalam diam. Dia yang trauma kerana pernah ditolak dulu berharap agar Amna akan memahami lenggok bahasa jiwanya.

“Pernah tak awak terfikir, apa yang saya lakukan itu cinta? Pernah tak awak sedari, setiap bicara saya itu bernada rindu?”- AMIRUL AHFAN.

Kisah hidup Amna semakin kronik apabila munculnya Dayang, bekas tunang Redza bersama satu konspirasi.

“Redza paling benci kalau perempuan tu tak sopan. Tak senonoh! Jadi kau kena berlakon menjadi perempuan tak senonoh di hadapan Redza untuk membuatkan Redza bencikan kau... Lepas tu Redza akan kembali ke pangkuan aku!” - DAYANG

Bermula dari itu, bermacam-macam strategi yang Amna jalankan untuk membuatkan Redza mengalah mendapatkan dirinya dan dalam masa yang sama, dia cuba mengumpan hati Amirul Ahfan. Tapi lain yang dirancang, lain yang jadi. Mengada-ada Si Redza makin menjadi-jadi!

Sampai satu tahap, perasaan Redza sendiri gawat, hati dah mula sarat. Jiwa pula berkarat menghadap kerenah Amna. Tapi dia tidak boleh mengaku kalah.

“Bila awak nak putus asa?” - AMNA SAFIYA.
“Nama awak dah jadi nada dalam denyut nadi saya... Lagipun cinta saya tak ada reverse gear!” - REDZA KHUSYAIRI.

Orang dulu-dulu cakap, jangan benci seseorang amat sangat! Nanti terjatuh sayang. Jangan pula sayang seseorang amat sangat! Nanti terjatuh benci. Tapi... relevan lagi ke slogan kata orang dulu-dulu pada zaman dawai besi ni?

*****

(SEM) RM24.00 - RM21.10
(S/S) RM27.00 - RM23.80

Seteguh Fayqa ~ Hanina Abdullah

FAYQA LARA LYANA, gadis yang mempunyai latar belakang yang misteri, tersadai di rumah kawan baiknya kerana terlibat dalam peristiwa hitam yang menimpa kawan baiknya, Dzahim. Hidup di bawah satu bumbung dengan keluarga Haji Dzulqarnain yang ceria dan penyayang membuatkan dia terasa kehilangan keluarganya sendiri.

Dzariff, si abang yang sentiasa berprasangka negatif tentang Fayqa menjadikan hidupnya lintang-pukang. Dzariff ataupun digelar sebagai jeneral sengal sering mengganggu hidupnya dengan arahan dan aksi yang tidak masuk akal. Fayqa yang teguh dapat bertahan dengan sikap sengal si abang.

“Why is it that my reproductive part always become your point of attack?” - DZARIFF
“Sorry. Mulut awak tak ada insurans.” - FAYQA

Jodoh datang tanpa dirancang. Fayqa tidak sangka si jeneral sengal rupa-rupanya ada hati terhadapnya. Bercinta? Jauh sekali. Atas nasihat ibunya, Fayqa menerima lamaran yang tiba-tiba hadir. Lalu bermulalah kehidupan yang manis namun tetap­­ tidak dapat lari daripada dugaan yang melanda.

“Saya tak sebut nama sesiapa pun. Saya tak tuduh sesiapa pun. Yang saya nampak, awak yang beria-ia hendak lindungi orang itu. Kenapa?” - FAYQA

“Faye, can you hear what you are saying? Inilah sebabnya abang suruh Faye move on. Sekarang Faye curiga pula dengan abang, tuduh abang nak lindungi orang tu. Faye nampak tak negativity breeds more negativity.” - DZARIFF

Fayqa yang naif, tidak pandai cemburu, tidak pandai bersangka buruk. Namun apabila satu peristiwa hitam menimpanya, dia sedar dia perlu bertindak. Berserah? Tidak sama sekali apabila kebahagiaan rumah tangganya menjadi taruhan. Akal digunakan untuk mengelakkan sebuah kehancuran.

Apabila orang tua berikan nasihat supaya banyak bersabar selepas berkahwin, dia tidak sangka hingga ke tahap ini seorang isteri perlu bersabar. Sejauh mana Fayqa dapat bertahan?

*****

(SEM) RM29.00 - RM25.50
(S/S) RM32.00 - RM28.20

Jujurlah Nikahi Aku... ~ Umie Nadzimah

NURIN ASYFA ditakdirkan sebagai gadis ‘istimewa’. Ramai yang menyisihkan kewujudannya termasuklah keluarganya sendiri. Ada ke lelaki yang akan jatuh cinta dan sudi memperisterikannya? Lelaki yang akan berkongsi hati dan hidup bersama?

“Abang Alan suka Nurin dari darjah satu lagi...”

Itu kata ALAN WONG. Nurin tahu Alan yang berhati mulia akan menjaga diri dia sebaik-baiknya. Tetapi hanya sebagai seorang adik. Jika kerana cinta, tentu Alan akan usaha mencari Tuhan. Tidak sekufu pegangan, bermakna mereka tidak akan bersatu.

AHMAD ZANIF... Bos strawberi, lelaki bajet sempurna serba-serbi. Memanglah Nurin jatuh cinta sangat kepadanya. Namun bagaimana pula penerimaan Zanif yang menitikberatkan kesempurnaan selama ini?

“Errr... Encik tahu rumah saya?” - Nurin
“Ha... Itu tandanya apa?”- Zanif

Ikhlaskah si strawberi ini menerima Nurin Asyfa seadanya? Sepadankah mereka? Berbalaskah cinta kasihnya? Walaupun dicuba untuk menjadi kuat dan tabah... ada masanya Nurin lelah untuk terus mengharap ketulusan hati si lelaki.

Tiba-tiba muncul SI QAYYUM, pemuda yang tidak dikenali dan pemuda yang ingin menikahinya dengan rela hati. Demi Tuhan... Qayyum ikhlas dengan niat untuk menjaga dan melindungi si malang Nurin hingga hembusan nafas terakhir.

“Kena baca tiga puluh juzuk al-Quran sebagai mas kahwin...” Syarat Nurin.
“Apa-apa saja saya sanggup.” - Qayyum.

Milik siapakah ‘Cinta Terakhir’ Nurin Asyfa? Si Alan yang terlalu menyayanginya atau Zanif yang akhirnya mengaku cintakan dia? Ataupun Qayyum yang tidak pernah tahu isi hatinya namun sanggup berkorban apa saja?

*****

(SEM) RM25.00 - RM22.00
(S/S) RM28.00 - RM24.60

Dia Cinta Yang Kucari ~ Rehan Makhtar

Satu hubungan lama telah menemukan LUTHFIYA dan FAREED AL-FATTAH. Pada LUTH, PAYED ialah lelaki yang perlu dijauhi. Sedangkan pada PAYED, LUTHFIYA hanyalah satu tabiat buruknya yang suka pada kecantikan dan kesempurnaan tanpa dia sedar apa erti sempurna yang sebenar-benarnya.

“Aku tak rasa aku cinta dia. Dengan dia ni, aku rasa macam bad habit aje kut. Payah nak singkir…” -FAREED AL-FATTAH

PAYED dalam penafian. LUTHFIYA sebenarnya bagaikan magnet yang kuat menarik dirinya untuk didekati malah untuk memiliki gadis itu. Namun, atas dasar apa, dia seringkali berperang dengan kejahatan dalam diri?

“Awak pada saya seperti air laut. Semakin saya teguk, semakin saya kehausan…” - FAREED AL-FATTAH

Menyedari kekurangan padanya, LUTHFIYA seringkali memencilkan diri apatah lagi kakaknya, Luthfina juga membenci. Dia sedar, PAYED tak begitu jahat untuk terus dijatuhkan hukuman. PAYED hanya tersesat dan dia sudi menjadi penanda arah untuk membantu PAYED melangkah.

“Boleh jadi awak tersesat dalam gelap dan kalau kata saya nak kongsi cahaya tu, awak nak tak, ikut cahaya tu untuk keluar dari gelap?” - LUTHFIYA

Saat LUTHFIYA menghulurkan tangan, PAYED menyambut dan menggenggamnya erat.

“Saya tak nak lepas dah tangan awak kali ni...” - FAREED AL-FATTAH

Namun, perancangan orang tua merubah segalanya apabila gadis itu mahu dijodohkan dengan FADLEE AL-FALLAH, adiknya sendiri. PAYED memberontak dan LUTH reda menerima.

“Aku nak yang macam Luth. Fiya, Lee. Luthfiya. Bukan Fina.”- FAREED AL-FATTAH

Dugaan yang menimpa membuatkan PAYED sedar. Dia haus tanpa cinta dan kasih Tuhan. KetenanganLUTHFIYA, kelembutan dan kemanisan nasihat gadis itu mengoyak egonya. Dia perlukan LUTHFIYAuntuk temui cinta yang selama ini dia cari apatah lagi gadis itu telah berjanji.

Mampukah dia temui cinta sejati biarpun dia tahu cinta yang satu itu adalah sesuatu yang sukar untuk dia dakapi?

*****

(SEM) RM24.00 - RM21.1.0
(S/S) RM27.00 - RM23.80

Tuesday, 5 August 2014

Inspirasi Khutbah Rasulullah ~ Rohidzir Rais

Alangkah bertuahnya generasi sahabat yang berpeluang bertentang mata dengan baginda, menghadam setiap nasihat yang keluar daripada bibir mulia Rasulullah SAW. Bersama Baginda, segala pertelingkahan dan perbezaab pendapat dapat diselesaikan, sehingga Masyarakat islam hidup dengan aman dan harmoni.

Malangnya, dalam masyarakat muslim kini, kekhilafan dalam kalangan ilmuwan islam yang diharapkan memimpin umat, sebaliknya menyemarakkan lagi api permusuhan sesama mereka. Akhirnya tinggallah masyarakat muslim larut dalam kekeliruan dan percanggahan yang tidak berkesudahan. Pelbagai pandangan dan ulasan tokoh-tokoh agama dan politik, hanya menambahkan lagi kekusutan masyarakat, yang akhirnya menjauhkan diri daripada islam.

Justeru, sudah masanya kita kembali semula kepada pandangan dan nasihat Rasulullah SAW yang merangkumi pelbagai aspek kehidupan. Memahami khutbah-khutbah Rasulullah SAW dalam konteks dunia moden adalah sangat penting bagi mengembalikan kepercayaan dan kebergantungan masyarakat kepada Rasulullah SAW dan mematuhi panduan yang diberikan. Selain perbahasan hadis dalam kerangka dunia kini, buku ini juga ditampilkan dalam susun atur yang moden, berwarna dan mesra pembaca. Gambar fotografi,graf,gambar rajah dan malah ilustrasi dimuatkan dalam buku ini bagi mengindahkan lagi penampilannya agar pembaca dapat memahami khutbah-khutbah Rasulullah ini dengan mudan dan teruja meneladaninya.

*****

(SEM) RM29.00 - RM25.50
(S/S) RM32.00 - RM28.20

Inspirasi Cinta & Pertunangan ~ Sakinah Ariff Johor


"Ya ALLAH, aku memohon cinta-MU dan cinta orang yang mencintai-MU serta amalan yang menyampaikan aku kepada cinta-MU.Ya ALLAH, jadikanlah cinta-MU lebih aku cintai daripada diriku, keluargaku dan daripada air yang sejuk (ketika panas terik)." (Al-Tarmizi).

Sesiapa sahaja mahukan mahligai yang ingin dibina membawa kebahagiaan hingga ke akhirnya. Bermula dengan taaruf hinggalah kepada pertunangan dan perkahwinan. Semuanya harus berlangsung atas nama agama. Seharusnya ia diberkati dan dirahmati bukan dimurkai. Tetapi, membina ikatan diiringi cinta ALLAH tidak mudah. Lalu, bagaimana?

Ya! naskhah indah ini adalah untuk insan yang ingin mencari cinta sejati dan mengimpikan cinta yang diredhai. Pastikan anda orang pertama yang memiliki panduan ini sebagai koleksi peribadi. Tidak lupa juga, jadikan ia sebagai cenderahati kepada mempelai yang ingin membina mahligai bahagia. Mudah-mudahan yang memberi akan meraih ganjaran, yang menerima beroleh kebahagiaan!

Naskhah ini akan membawa anda mengetahui:
- Cinta sebelum dan Selepas Nikah
- Tentang cinta dan pertunangan
- Wanita yang halal dipinang
- Berdating dengan tunang
- Meminang bakal suami
- Ikhtiar mencari jodoh
- Menolak lelaki soleh
- Tunang ahli maksiat
- Anak dara vs janda

*****

(SEM) RM19.90 - RM17.50
(S/S) RM22.90 - RM20.20

Ulu Yam di Liverpool 2 ~ Nazali Noor

Pernah lihat bagaimana seekor hamster berlari dalam gegelung sangkar besi tetapi masih berada di titik yang sama? Cuba kita renungi perjalanan hidup kita dengan denai hamster yang berlari itu. Apakah kita masih terbelenggu di posisi yang sama, tidak kira berapa kuat pun kita berusaha?

KITA MASIH DI TEMPAT YANG SAMA! Ironinya, kita rela terbelenggu dengan paradigma ini walau jauh di sudut hati, kita merintih pilu mengenang untung nasib diri yang masih di takuk lama. Kita tahu dan sedar;

“... ALLAH tidak akan mengubah sesuatu nikmat yang dikurniakan-NYA kepada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri.” (Al-Anfal:53)

Di sinilah titik mula kita perlu berhijrah. Merubah paradigma menjadi insan yang lebih hebat daripada semalam dan keluar daripada kepompong kehidupan yang biasa. Percayalah, hijrah itu indah walau tidak mudah! Segala cabaran, lelah, kepayahan, jerih-perih dalam meniti ‘marathon’ hijrah akan pasti dibalas oleh-NYA dengan keindahan seceria warna pelangi.

Hijrahlah… kerana setiap daripada kita berhak untuk menikmati kehidupan yang lebih baik daripada semalam.

*****

(SEM) RM35.00 - RM30.80
(S/S) RM38.00 - RM33.40

Lelaki Berkasut Merah ~ Bahruddin Bekri

Jamal bin Lomo lelaki yang punyai masa silam yang gelap, memiliki sebuah kotak hitam yang rahsia dan dia mencari kerana di sini hanya ada kisah manusia-manusia yang biasa. Lelaki berkasut merah yang penuh rahsia, anak muda yang berwajah dingin, perempuan serba hitam yang tidak pernah gusar, perempuan berseragam hijau yang penuh prihatin, dan watak-watak lainnya yang berwarna seperti pelangi.

Kita akan menemukan lelaki berkasut merah yang punyai masa silam yang penuh rahsia. Tidak ada siapa tahu berkenaan rahsianya selain seorang tok imam tua.

Sebelum itu, kita juga akan menemukan seorang anak muda yang berwajah dingin, yang gemar merenung tajam, dan tidak mungkin dibantah katanya.

Kedua-dua mereka punyai misi yang sama atas sebab yang berbeza. Mereka berdua mencari manusia-manusia yang . Pada waktu yang sama, mereka juga dicari oleha manusia-manusia yang punya agenda rahsia.

*****

(SEM) RM20.00 - RM17.60
(S/S) RM22.00 - RM19.40

Monday, 4 August 2014

Kerana Satu Janji ~ Ameera Ameer

TEKADNYA Hannah, daripada berkahwin dengan buaya darat Azryl Tan Sri Hadi, adalah lebih baik dia berkahwin dengan Ilham, cikgu kampung yang tampak lurus. Ada sebab Hannah cari Ilham dan ada sebab juga mengapa Ilham sudi terima Hannah. Perkahwinan yang disangka ‘selamat’, rupanya tidak…
KATA Ilham kepada Suraya – Perkahwinannya dengan Hannah hanya tiga bulan!
KATA Suraya kepada Ilham – Sanggup berkorban dan tunggu demi janji cinta mereka.
KATA Elyna kepada Hannah – Kalau Ilham berbaloi sebagai suami, kenapa mahu lepaskan?
KATA Hannah kepada Suraya – Pinjam Ilham sekejap je! Nanti akan pulangkan semula.

MUDAHNYA mereka berjanji… Dan tiada siapa yang menduga perjalanan hidup Hannah dan Ilham yang pelbagai rasa dan rentak…

“Hannah, pakai balik baju awak tu!” arah Ilham keras dan masih lagi tidak memandang isterinya.
Hannah tidak menjawab. Ilham dihampiri semakin rapat. “Kalau saya tak nak?” bisik Hannah rapat di telinga suaminya dan dengan nada menggoda.
Ilham semakin penasaran. Merasakan hangat bisikan Hannah menerpa telinganya, degupan jantungnya menjadi semakin laju. Sudah huru hara perasaannya diperlakukan begitu.
“Hannah!” jeritnya melepaskan geram.
Hannah tergelak kecil. Bajunya dicapai dan disarungkan ke tubuh semula. “Tahu takut!” ejeknya perlahan dan terus berlalu dari situ. Tapi sempat pula dia cuit pipi Ilham.
Sampai saja di hadapan pintu biliknya, dia berpaling semula. “You know what Ilham?”
Ilham berpaling. “What?” ucapnya keras. Geramnya masih bersisa dengan kelakuan Hannah tadi. Boleh gugur jantung dibuatnya. Wajah Hannah di muka pintu bilik dipandang tajam.
“Tak kan ada seorang lelaki pun yang boleh bertahan kalau berada dengan perempuan di dalam keadaan seperti tadi kecualilah lelaki itu jenis spesis yang....” Kata-kata Hannah terhenti. Jarinya diketuk-ketuk ke bibirnya. Ilham direnung dengan satu pandangan yang sangat nakal. Tiba-tiba dia tersenyum.
“Awak nak cakap apa Hannah?” soal Ilham geram.
“Hurm... Macam mana nak cakap ya? But, I think you know what I mean…” ucapnya dengan senyum nakal di bibir. “So, awak kategori lelaki yang macam tu ke, Ilham?” soalnya dengan satu kenyitan nakal.
Ilham mendengus. “Awak nak cuba? Nak try? Test?” ugut Ilham yang benar-benar geram dan tidak tahan melihat kelakuan Hannah seolah-olah mencabarnya…

JANJI yang mana satukah yang berjaya dimeterai atau ada janji lain antara mereka lagi? Ikuti perjalanan hidup Ilham dan Hannah yang adakalanya nakal, serius, lucu, sebak, walaupun tercari-cari apa makna kasih sayang sesama insan di bumi yang sementara dan erti perjalanan hidup menuju ke alam kekal…

*****

(SEM) RM29.00 - RM25.50
(S/S) RM32.00 - RM28.20
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...