Makanan yang berasaskan sumber alam di atas muka bumi ini tidak ada satu pun yang tidak memberi manfaat.
Bermula dengan makanan asas kita setiap hari seperti nasi dan gandum, semua jenis makanan itu mempunyai khasiat yang berbeza mengikut jenis bahan, teknik memasak serta formulasi produk yang dihasilkan. Jadi kita haruslah bijak membuat pilihan.
Demikian juga dengan minuman dan pemanis haruslah mengikut jenis dan kadar yang bersesuaian. Diharapkan buku ini dapat memberi banyak manfaat kepada pembaca yang mengutamakan nilai kesihatan. Kesihatan yang baik amat diperlukan bagi memudahkan kita beribadah kepada Allah.
KANDUNGAN
Bab 1 Sumber makanan asas berkhasiat.
Bab 2 Minuman berkhasiat.
Bab 3 Buah-buahan berkhasiat.
Bab 4 Sumber manisan berkhasiat.
Bab 5 Minyak pati dan aroma terapi.
Bab 6 Khasiat pewarna asli.
Bab 7 Sayur-sayuran dan ulam-ulaman berkhasiat.
Bab 8 Khasiat ramuan makanan.
Bab 9 Herba berkhasiat.