Belian & Pertanyaan:

Belian & Pertanyaan:

Thursday 20 October 2022

Mat Kilau: Pahlawan Terbilang Melayu Pahang ~ Syed Mahadzir Syed Ibrahim

(SEM & SS) RM39.90 > RM38.00

Sejarah telah mencatatkan bahawa Mat Kilau adalah seorang pahlawan dari negeri Pahang yang suatu ketika dulu bangun menentang penjajah yang bertapak di tanah air. Beliau mempunyai sifat kepimpinan yang baik dan pemikiran yang matang terutama dalam mengtur strategi menentang penjajah. Hakikat ini menjadikan beliau seorang yang amat disegani dan dihormati bukan saja oleh masyarakat setempat bahkan juga oleh penjajah. Lantaran itu penjajah amat membenci beliau dan menganggap beliau sebagai seorang pemberontak. Keberanian sebagai pahlawvan terbilang sentiasa diingati hingga ke hari ini. 

Mat Kilau dikenali sebagai seorang pejuang yang tidak gentar menentang penjajah di Pahang. Beliau turut sama membantu pejuang-pejuang di Kelantan dan Terengganu dalam usaha membebaskan neger itu dari cengkaman penjajah. Tokoh perwira Melayu yang berasal dari Mukim Pulau Tawar, Jerantut, Pahang ini bangkit untuk menentang penjajah British pada penghujung abad ke-19 hinaga menjadi buruan kemudian menghilangkan diri dan muncul semula pada tahun 1970 ketika berusia sekitar 122 tahun. 

Jiwa perjuangannya tidak pernah luntur terutama memikirkan bagaimana kuasa asing yang jauh bolch datang menguasai negeri. Ketika Perang Semantan meletus, beberapa orang pembesar Pahang telah ditangkap dan dihukum, walau bagaimanapun Mat Kilau terselamat bersama rakan-rakannya dan beruncur ke Hulu Kelantan untuk mendapatkan pelindungan. Kemudian, beliau ke Kuala Berang, Hulu Terengganu kerana mendapat sokongan daripada ulama Terengganu yang terkenal iaitu Tokku Paloh dan Haji Abdul Rahman Limbong. 

Di sana, Mat Kilau belajar ilmu agama daripada Tokku Paloh. Mat Kilau menentang penjajah kerana pentadbiran penjajah yang menekan rakyat Melayu dengan sistem cukai yang menindas. Lantaran pungutan cukai yang menindas dan keangkuhan pihak penjajah inilah yang tidak mah bertolak-ansur menyebabkan Mat Kilau bangun membuat penentangan. Belau tidak berseorangan dalam usaha murni ini. Bersama beliau ialah Dato' Bahaman dan Tok Janggut. Mereka bersatu dan berganding bahu memulakan pemberontakan ke atas pihak British. Penjaiah telah menuduh perjuangan Mat Kilau. 

Dato Bahaman dan Tok Janggut sebagai perjuangan para pemberontak. Tuduhan in disokong oleh sultan. Ini bermakna Sultan sanggup mengkhianati bangsa dan rakyatnya sendiri berbanding bersatu dengan para pejuang Melayu. Baginda lebih rela bersama penjajah dalam usaha mematahkan pemberontakan di Semantan.