Belian & Pertanyaan:

Belian & Pertanyaan:

Thursday, 7 March 2019

133 Sejarah Wira Terbilang ~ Abu Mazaya Al-Hafiz

(SEM & SS) RM80.00 > RM70.40

Buku ini adalah terjemahan dari karya agung "Rijal Haula Ar-Rasul" oleh Dr.Khalid Muhammad Khalid yang mengandungi sejarah 60 sahabat Rasulullah s.a.w. clan diberi tambahan sehingga 133 Sahabat Rasulullah s.a.w. Terbilang. Sesungguhnya sejarah mereka dipenuhi dengan nilai-nilai suci dan luhur yang patut dijadikan teladan bagi umat Islam.

Hati mereka yang kuat dalam memegang iman sehinnga tidak tergoyahkan oleh sebarang pujukan dan tipu daya kaum kafir, roh clan semangat jihad yang tinggi sehingga rela mengorbankan nyawa dan harta bench. Kekuatan dan kerajinan dalam beribadah, serta kezuhudan dan budi pekerti mereka yang gugur dalam Perang Badar al-Kubra, Perang Uhud yang menggerunkan, Perang Yamamah dan Perang Nawahand.

Karya ini sangat sesuai dibaca oleh semua peringkat umur untuk dijadikan iktibar dan lampu penyuluh bagi menjalani kehidupan moden yang penuh dugaan serta cabaran. Ianya juga wajar dijadikan rujukan bagi pelajar sehinggalah di pusat Pengajian Tinggi memandangkan penulis dan penterjemahnya yang cukup berkelayakan.