Belian & Pertanyaan:

Belian & Pertanyaan:

Tuesday 2 June 2020

Implisit ~ Nasa Yusof

(SEM & SS) RM28.00 > RM25.20

Implisit ialah menyatakan sesuatu (dinyatakan secara) tidak langsung atau tidak terang-terangan dan tersirat. (berlawanan dengan eksplisit)

Tiga bank dirompak di Kuala Lumpur. Namun, hanya RM50 sahaja yang diambil bagi membuktikan jenayahnya. Pembunuhan beramai-ramai berlaku di Jabatan Nuklear Negara. Sasarannya rambang, semua ditembak mati tanpa alasan. Pertempuran berlaku lagi, namun masih dengan cara yang sama. Ramai ditembak mati tetapi tiada siapa tahu penyebabnya.

Apabila berlaku kes pembunuhan yang melibatkan Dato’ Azri, iaitu rakan kongsi Dato’ Ibrahim pemilik perniagaan di Wisma Attar, tujuan dan alasan jenayah itu mula terbongkar satu per satu. Pihak polis buntu. Segala yang berlaku tidak dapat dirungkai. Pembunuhan dan rompakan tidak ada kesinambungan dan dalangnya tidak dapat dikenal pasti.

Jabar, bekas rakan kongsi Dato’ Ibrahim turut disoal siasat berkenaan semua kes pembunuhan yang berlaku. Adakah Jabar mempunyai kaitan dalam setiap kes pembunuhan? Lantas atas tujuan apa yang menyebabkan jenayah ini menjadi tumpuan? Kerana dendam atau kerana kehebatan?