Belian & Pertanyaan:

Belian & Pertanyaan:

Tuesday 14 December 2021

Hati Yang Memanggil Namamu ~ Hanah Rishas

(SEM & SS) RM34.00 > RM33.00

Tuhan punya cara paling indah untuk mempertemukan kita. 

“Perempuan tu… Hidupnya menuntut tiga nyawa, kak!” – Engku Fadzlan 

ENTAH di mana bermulanya hubungan dingin antara dia dan lelaki itu. Walau tidak dibutirkan secara nyata, tindak-tanduk dan renungan tajamnya melemaskan jiwa. Dia terkapai-kapai dalam keserabutan fikiran. Khilaf apa yang telah dilakukannya sehingga lelaki itu memandang dirinya bagai seorang musuh yang harus diperangi? 

“Nama sama, paras serupa. Awak seolah-olah jelmaan ‘Humairah’ kami.” – Haikal 
“Dia… Di mana?” – Humairah 
“Hilang.” – Haikal 

Pertemuan tanpa disangka rupa-rupanya telah membuka selembar hikayat duka dua hati yang selama ini sarut menelan pahitnya erti sebuah kehilangan. Kemunculannya seumpama satu anugerah walau ada rasa ragu menyusup ke dalam jiwa. Siapa dia sebenarnya? Ingatan masa lalu tidak tersingkap, waima dalam sepintas panahan petir di kaki langit. Apatah lagi dirinya sering terhumban ke dalam lembah tidak berdinding itu, yang turut menjelmakan paras seseorang. Lembaga itu saling tidak tumpah menyerupainya! 

“Aneh, kan? Kami… Sama. Saya dan Ara… Seolah-olah orang yang sama.” – Humairah 

Bagaimana hendak diperhalusi perhitungan ini? Alur simpang yang terbentang tidak mungkin mampu disusuri sendirian. Ia penuh onak dan duri, bahkan telah wujud halangan yang bakal meragut nyawanya. Ada mata yang memerhati. Ada hela nafas yang bergulung mahu dia mati!