Belian & Pertanyaan:

Belian & Pertanyaan:

Tuesday 14 December 2021

Wujudnya Zikir atau Tasbih Fatimah Sebelum Tidur


Sebelum tidur nanti, cuba baca zikir ini. Ia antara ajaran Baginda s.a.w kepada anak menantunya yang kepenatan menguruskan hal rumahtangga & kehidupan. Ini kisahnya.

KISAH RASULULLAH S.A.W DAN ANAK PEREMPUANNYA
Suatu hari Saidatina Fatimah mengadu kepada suaminya Saidina Ali bin Abu Talib tentang kesakitan pada tangannya kerana keletihan menggiling gandum untuk membuat roti.

Saidina Ali berkata :
“Bapa kamu telah datang membawa balik tawanan perang. Berjumpalah dia & mintalah seorang khadam untuk membantumu.”

Saidatina Fatimah pergi bertemu bapanya & menyatakan hasrat untuk mendapatkan seorang khadam bagi membantu tugas hariannya di rumah. Bagaimanapun Rasulullah s.a.w. tidak mampu memenuhi permintaan anak kesayangannya itu. Lalu Baginda s.a.w berkata:

“Apa kamu berdua mahu aku ajarkan perkara yang lebih baik daripada apa yang kamu minta daripadaku? Apabila kamu berdua berbaring untuk tidur, bertasbihlah (Subhanallah) 33 kali, bertahmid (Alhamdulillah) 33 kali & bertakbir (Allahuakbar) 33 kali. Ia adalah lebih baik untuk kamu berdua daripada seorang khadam.”

Inilah penawar ringkas yang Nabi s.a.w. ajarkan kepada anak & menantunya bagi meringankan keletihan & kesusahan hidup mereka berdua.