Belian & Pertanyaan:

Belian & Pertanyaan:

Friday 9 September 2016

Dongeng Yang Sempurna ~ Ayuni Syafiqah

"I hate birthdays. They just remind me of how old I am and how long I’ve been alone in my whole life.” – Azy Rania.

Sejak bertemu Farish Luqman, Azy mula percaya dengan cinta pandang pertama. Kehadiran Farish memberi satu sebab untuk dia tidak berasa sunyi lagi seumur hidupnya. Namun, tidak semudah itu jalan untuknya mengejar bahagia. Azy pasrah apabila dia tahu lelaki yang dia cintai dalam diam itu rupa-rupanya lelaki yang telah lama bertakhta di hati kakaknya sendiri. Sedar diri hanyalah watak ketiga dalam kisah cinta Maiya dan Farish, dia nekad mengundur diri. Farish pula pasrah melupakan cinta yang kian mekar untuk Azy.
Namun begitu, wasiat arwah ibu yang tidak pernah dikenali selama ini mengubah segala-galanya. Hakikat yang jodoh antara dia dan Farish sudah ditentukan bertahun-tahun lalu mengikat Azy dalam dilema. Menerima bermaksud mengkhianati. Namun jika itu satu-satunya harapan yang ada untuk dia menunaikan tanggungjawab sebagai seorang anak dan mencari bahagia, Azy rela dibuang oleh keluarganya sendiri.
“Sebaik saja pernikahan itu sah, Azy bukan anak papa lagi.” – Aswad.
Mahligai yang dibina nyata penuh dengan keindahan, sehingga takdir yang tercorak memaksa Azy untuk berkorban sekali lagi. Dia rela pergi buat selamanya andai itu dapat membahagiakan insan-insan yang dia sayang, yang pernah dia lukai.
Farish terluka. Seolah-olah segala yang dia lakukan untuk Azy selama ini hanyalah sia-sia. Namun tiada apa yang mampu dia lakukan untuk membaiki semuanya.
Azy membawa diri, menjejaki sejarah yang ditinggalkan oleh arwah ibunya di bumi Australia. Mampukah pencariannya itu menemukannya dengan kebahagiaan? Atau bayang Farish akan tetap menghantui hati dan fikirannya buat selama-lamanya?
“Abang tunggu Azy kat luar,” - Farish.
“Luar? Luar mana?” - Azy
“Luar hati Azy, tunggu Azy jemput masuk.” - Farish
*****
(SEM & S/S) RM26.00 > RM22.90