Belian & Pertanyaan:

Belian & Pertanyaan:

Saturday 10 February 2018

Penduduk Bumi Sebelum Kita ~ Muhamad Isa Dawud

(SEM & SS) RM27.90 > RM24.50

"Dan apakah orang-orang yang kafir tidak mengetahui bahawa langit dan bumi itu kedua-duanya dahulu adalah sesuatu yang padu, kemudian Kami pisahkan antara kedua-duanya. Dan, daripada air Kami jadikan segala sesuatu yang hidup." (al-Anbiya: 30)

Para ilmuan berpendapat, bumi ini telah wujud lebih daripada 1000 juta tahun lampau. Tapi hal ini tidak bermakna kehidupan manusia di bumi bermula sejak itu, hanya bahagian besar daripada rangkaian kehidupan masa lalu yang hidup dan menguasai planet ini.

Kehidupan manusia dikatakan hanya wujud selepas kebinasaan mahkluk yang terdahulu; makhluk-makhluk yang acing dan tidak kita ketahui. Tapi apakah makhluk itu? Hasil penemuan daripada kubur-kubur, artifak, serta batu bertulis beserta gambar, menambah bukti bahawa kehidupan masa lalu sebenarnya pernah menghuni bumi; sebagai penduduk yang bersistem. In' termasuklah penempatan di sekitar kawasan gunung, lembah sungai dan pesisiran pantai yang membangunkan peradaban. Malangnya, semua itu seperti tenggelam dan lenyap untuk tatapan dan rujukan generasi kita. Jadi, siapakah penghuni bumi sebelum manusia?

"Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari tanah liat kering (yang berasal) dari lumpur hitam yang diberi bentuk. Dan Kami telah menciptakan jin,sebelum itu,dari api yang sangat panas." (al-Hijr: 26-27)