Belian & Pertanyaan:

Belian & Pertanyaan:

Friday 20 December 2019

Sunnah Gigit Kuat-Kuat ~ Mejar (B) Mohammad Qayyum A. Badaruddin

(SEM & SS) RM21.00 > RM18.90

Meningkatkan kualiti hidup sangat bergantung kepada kebiasaan yang kita jalani sehari-hari. Sebuah kebiasaan mampu mengiringi kita pada kejayaan atau kegagalan.

Sesungguhnya seorang muslim telah kejayaan atau kepada kegagalan. Sesungguhnya, seorang muslim telah memiliki susuk teladan dalam membentuk kebiasaan sehari-harinya.

Ya, sejak terdahulu Rasulullah SAW telah memberi contoh amalan-amalan sunnah jika dikerjakan banyak manfaat bagi kualiti hidup kita seperti kejayaan, kekayaan dan yang paling utama adalah nilai-nilai spiritual.

Kehidupan seharian kita sebenarnya merupakan hasil dari apa yang kita lihat, kita rasakan serta apa yang kita dengar. Kebiasaan-kebiasaan kita tumbuh berkembang sejajar dengan lingkungan yang membentuk kita iaitu orang tua, saudara dan teman-teman dekat kita.

Bahkan, besar kemungkinan, kebiasaan-kebiasaan kita sekarang ini terwujud dari kebiasaan yang ditanamkan orang tua kita sejak kecil.

Meskipun sederhana, Sembilan sunnah Rasulullah ini memiliki keluarbiasaan kerana setiap yang dikerjakan Baginda bersumber dari kecintaan kepada Allah SWT.

9 keajaiban Sunnah Rasulullah SAW :
1 - Keajaiban Solat Dhuha
2 - Keajaiban Solat Tahajud
3 - Keajaiban membaca Al-Qur'an dan maknanya
4 - Keajaiban Istighfar
5 - Keajaiban Sedekah
6 - Keajaiban Silatuirrahim
7 - Keajaiban Puasa Isnin Khamis
8 - Keajaiban Solat Berjemaah
9 - Keajaiban Wudhu