Belian & Pertanyaan:

Belian & Pertanyaan:

Friday 19 November 2021

5 Nasihat Imam Hassan Al-Banna


Imam Hassan Al-Banna dilahirkan pada Oktober 1906 di desa al Mahmudiya, terletak Iskandariah, Mesir. Beliau berasal dari sebuah keluarga ulama yang dihormati & terkenal kerana kuat mentaati ajaran & nilai Islam.
Sebagai seorang ulama, Imam Hassan Al-Banna mempunyai perpustakaan yang agak besar di rumahnya. Beliau menghabiskan sebahagian masanya mempelajari sunnah Rasulullah & sering berbincang dengan rakan-rakan di kedai mahupun di rumah.

Pada Mac 1928, dalam usia 23 tahun, Hassan al-Banna beserta adik & lima orang sahabatnya berkumpul di rumahnya dan bersumpah untuk hidup dan mati kerana Islam. Di rumah itu jemaah Ikhwan Muslimin telah ditubuhkan. Pada ketika itu beliau baru mendapat ijazah dari Darul Ulum serta berkhidmat sebagai guru bahasa Arab di salah sebuah sekolah di bandar Ismailiyah.

Ketika ditanya mengapa melibatkan diri dalam kerja dakwah & beliau dengan tegas menjawab, ia hanya kerana Allah yang tahu berapa malam kita menghabiskan masa untuk memikirkan masalah ummah, pada peringkat mana mereka telah melaluinya & kesakitan yang telah mereka lalui. Dari situ, kita belajar meminta dari Allah dalam munajat kepadanya.