Belian & Pertanyaan:

Belian & Pertanyaan:

Monday 29 November 2021

Hei, Orang Sebelah! ~ Kay Omena

(SEM & SS) RM28.00 > RM27.00

Menjadi anak kepada anggota barisan hadapan, Adya tak ada pilihan bila terpaksa ditinggalkan bersama satu arahan oleh si ayah yang sedang bertugas.

“Abah nak Yaya tinggal kat rumah sebelah buat sementara waktu.” – Abah.

Berhadapan dengan Zahri yang merupakan anak jiran sebelah, Adya rasa dunianya bagai dilanda Tsunami. Istilah tenang seolah-olah lenyap bila berhadapan dengan kerenah lelaki yang sering saja mencabar kesabarannya.

Bagi Zahri pula, dia tak percaya pada cinta pandang pertama. Lebih-lebih lagi pada Adya yang tak ada ciri-ciri gadis idamannya. Tapi siapa sangka, lama kelamaan hatinya mula terusik.

“Abang Ri ni romantik tau. Kahwin jom, Kak Yayang?” – Zahri.
“Saya tak nak dan untuk pengetahuan Abang Ri, pejabat kadi tutup.” – Adya.

Penolakan Adya seakan menggugat Zahri. Makin gadis itu menolak, makin kuat dia cuba menarik. Dia percaya, di mana ada kemahuan, di situ ada jalan. Memujuk Adya memang tak mudah, tapi lampu hijau dari keluarga melancarkan kerjanya. Perkahwinan impian tercapai juga atas restu keluarga.

“Betul kan apa yang abang kata? Abang ni good kisser. Limited Edition.” – Zahri.

Bukan perkahwinan andai tak diuji cabaran. Bila kenyataan mula terbentang satu persatu di hadapan mata, Adya mula sedar, menerima Zahri adalah satu keputusan yang tergesa-gesa. Lelaki itu terlalu rahsia sehinggakan rasa sangsi mula bermaharajalela. Kehadiran Damia juga makin menambah perisa.

“Pernah tak Yang rasa menyesal jadi isteri abang?” – Zahri.

“Yang baru sedar, Yang tak sepatutnya terima lamaran abang dulu.” – Adya.

Benarkah apa yang keluar dari mulut Adya itu adalah sesuatu yang lahir dari hatinya? Siapa sebenarnya Damia sehingga Adya rasa dia tidak sepatutnya menjadi isteri Zahri?