Belian & Pertanyaan:

Belian & Pertanyaan:

Friday 19 November 2021

Larung ~ Shukriah Rodzi

(SEM & SS) RM24.00 > RM23.00

Shannie dan pasukan cari gali Profesor Idris rasa teruja kerana menemui satu lagi artifak bersejarah berupa mohor jongkong emas dengan ukiran mahkota ular berkepala lima yang boleh digunakan oleh mereka untuk membantu kajian tentang ketamadunan Kerajaan Kedah Purba. 

"Nah, Shan pakailah rantai ni. Ni, sebenarnya rantai nenek papa. Dia suruh wariskan pada anak perempuan sulung papa." NS 

Jasadnya dirasakan terawang-awang hinggakan dirinya dibawa ke alam siluman ular yang penuh dengan kuasa sakti dan kejahatan. Ada cahaya yang mengelilingi tubuhnya seperti serdak-serdak hablur emas yang berterbangan di udara. 

"Tolong lepaskan saya. Saya nak balik!" 
"Anakanda mahu pulang ke mana lagi? Anakanda kan sudah berangkat pulang ke sini. Bonda gembira anakanda selamat, Termakbul doa bonda supaya Saktimuna lepaskan anakanda." 

Raja dan penduduknya mengamalkan kepercayaan khurafat dan percaya kepada kuasa mistik. Sebelum seseorang raja menaiki takhta, baginda mesti mengorbankan seorang puteri sunti kepada seekor ular Saktimuna yang tersangatlah besar sebagai jaminan kekuasaannya.