Belian & Pertanyaan:

Belian & Pertanyaan:

Monday 22 August 2022

Para Penyokong Muhammad: Generasi Pejuang dan Intelektual ~ Zhaenal Fanani, Dzulkhairi Md Noor

(SEM & SS) RM35.00 > RM34.00

Bukti kita menyayangi Nabi bukan sahaja dengan mengetahui sosok individu Nabi itu sendiri. Namun, dengan mengetahui dan memahami secara meluas mengenai lingkungan sosial Nabi yang dididik dengan tarbiyah yang hebat sehingga menjadi pendamping, penguat dan pejuang setia Nabi hingga akhir hayat. Mereka merupakan individu berpengaruh dalam kehidupan kerana mempunyai akses langsung daripada insan teragung di muka bumi iaitu Rasulullah SAW.

Buku Para Penyokong Muhammad: Generasi Pejuang dan Intelektual memberikan perincian kehidupan para penyokong setia Nabi Muhammad SAW. Mereka merupakan manusia yang kewujudannya dianggap sebagai generasi emas yang perlu kita contohi untuk membentuk generasi kini.

Buku ini amat sesuai dijadikan bahan bacaan penting masyarakat untuk mengetahui secara lebih mendalam mengenai kehidupan para sahabat bermula daripada susur galur keluarga, pengislaman, gaya hidup, sumbangan, dan kematian. Selain itu, ia merungkai tarbiyah yang Nabi gunakan terhadap para sahabat untuk dijadikan pedoman kini.

Antara sahabat yang dibincangkan dalam buku ini :Abdullah Bin Mas’ud (Pembangun Jaringan Intelektual Islam).
Mus’ab Bin Umair (Duta Intelektual).
Amr Bin Al-As (Penakluk Mesir).
Abu Zar Al-Ghifari (Revolus Anti Kemewahan).
Huzaifah Bin Al-Yaman (Ejen Risikan Nabi).