Belian & Pertanyaan:

Belian & Pertanyaan:

Sunday 2 April 2017

Jodoh Yang Tertangguh ~ Rose Ezadora

(SEM & S/S) RM22.00 > RM19.40

“Ilyna Suffiyah apa khabar?” – Rafiq

Dia ternganga. Betul ke lelaki ini Abang Rafiq? Lelaki yang dulu tak punya pesona di matanya. Ilyna Suffiyah cuba menafikan namun hakikat tidak membenarkan. Dia lelaki yang sama tapi tak serupa. Kacak!

Separuh hati dah mula setuju tanpa banyak syaratnya. Tambah pula senyuman ibu bagai mengeyakan lagi agar Ilyna menerima pinangan ini. Rafiq bukan orang jauh. Jiran depan rumah ibunya di kampung. Kawan baik abangnya, Fadil dan lagi kuat bila Rafiq memang suka padanya sejak dari bangku sekolah lagi. Itu luahan yang jujur.

Tapi… Fahmi?

“Encik Fahmi jatuh, ya?”-Doktor
“Hemmm… Sikit aje tapi orang sebelah ni yang sibuk nak saya pergi klinik juga,” – Fahmi.
“Yalah, Encik Fahmi. Isteri mana yang tak risau? Kalau jadi apa-apa nanti dia juga yang susah.”- Doktor

Isteri? Eh, doktor dah salah sangka ni. Rasa berdendang pula hati Ilyna walaupun sebenarnya hanya dia dan Fahmi yang tahu status sebenar. Jiran sebelah rumah! Fahmi hanya jiran dia yang suka membantu. Suka berjalan beriringan dengannya, malah sentiasa ada bila dia memerlukan.

Ilyna buntu. Antara Rafiq dan Fahmi siapa yang dia harus pilih.

Bila mata si ibu bersinar menyatakan nama Rafiq, dia akur. Fahmi terpaksa dia lupakan. Ilyna mula memupuk cinta. Tak susah, kerana kebaikan Rafiq memikat hatinya.

Namun, impian mereka yang baru hendak dibina, musnah tanpa isyarat. Dia, harungi duka sendiri. Dia rebah. Rafiq! Kenapa kau lakukan ini? Ilyna Suffiyah hanya pasrah. Kerana Rafiq, semuanya musnah. Sampai hati…

Ilyna rebah tak lama. Dia bangkit semula untuk hidupnya sendiri. Dan Fahmi kembali hadir menghantar bunga cinta. Benarlah kata orang, kalau jodoh tidak ke mana. Ilyna terima cinta Fahmi kerana dia juga telah lama sudi.

Kasih dan sayang Fahmi bukan sekadar pengucapan. Cinta mereka bukan hiasan. Namun, siapa sangka ada percaturan lain yang Allah berikan padanya.

Dapatkah Ilyna merasai kebahagiaan yang dia cari? Atau, akan ada mimpi-mimpi indah buat peneman lenanya?

Jodoh itu milik Allah. Walaupun ia tertangguh namun ia tetap tiba bila masanya.