Belian & Pertanyaan:

Belian & Pertanyaan:

Tuesday 6 February 2018

Calon Untuk Pengantin ~ Azieana

(SEM & SS) RM25.00 > RM22.00

IDHAM yang kecewa dan marah dengan keputusan Atikah untuk menangguhkan majlis perkahwinan mereka membuatkan Idham mengambil keputusan untuk membatalkan ikatan pertunangan. Dia nekad akan meneruskan majlis perkahwinannya biarpun tidak diketahui siapakah bakal calon pengantinnya nanti.
Desakan Datin Suhani untuk menerima gadis pilihannya telah membuatkan Idham memilih NURUL sebagai calon pengantinnya. Malah, Idham sanggup bertemu dengan orang tua Nurul untuk menyampai hajatnya itu.

Persetujuan orang tuanya membuatkan Nurul tiada pilihan walaupun dia tahu dia akan mempertaruhkan masa depannya. Nurul reda dengan takdirnya, namun majlis perkahwinan mereka dikejutkan dengan kemunculan Atikah. Malah lebih mengejutkan apabila Atikah tetap merayu Idham untuk kembali kepadanya. Bagaimanapun Idham bertegas menolak Atikah walaupun dia tidak yakin bahawa hubungannya dengan Nurul akan berjaya.
“Kalau bukan sebab I yang cabar Idham untuk teruskan majlis perkahwinan tu, mungkin you takkan jadi pilihan Idham. You takkan berpeluang untuk jadi pengantin, apatah lagi untuk hidup bersamanya macam hari ni.” – Atikah.
“Itu bukan urusan saya. Sekarang ni Abang Idham suami saya.” –Nurul.
Di awal perkahwinan, hubungan Idham dan Nurul hambar. Namun, lama-kelamaan hati Idham makin tertawan. Bagi Nurul pula, dia tidak kisah bagaimana layanan Idham kerana dia percaya Idham mengahwininya kerana lelaki itu mahu menjunjung egonya.
Atikah tetap muncul dan cuba mendapatkan Idham semula menyebabkan hubungan Idham dan Nurul sering ada pasang surutnya. Ditambah pula kewujudan Kasyaf yang menjadi senjata untuk Atikah memporak-perandakan rumah tangga Idham dan Nurul.
“Sayang, abang nak ingatkan sayang yang abang dengan Atikah dah tak ada sebarang hubungan lagi. Hubungan kami dah putus. Dia bukan tunang abang lagi bila abang dah kahwin dengan sayang.” -Idham.
Bolehkah Idham dan Nurul melayari hidup bahagia mereka tanpa gangguan daripada mana-mana pihak yang mahukan kehidupan mereka musnah? Siapakah musuh sebenar Idham?