Belian & Pertanyaan:

Belian & Pertanyaan:

Thursday 20 October 2022

Para Penyokong Muhammad s.a.w: Generasi Penghulu Syurga ~ Zhaenal Fanani, Dzulkhairi Md Noor

(SEM & SS) RM35.00 > RM34.00

Bukti kita menyayangi Nabi bukan sahaja dengan mengetahui sosok individu Nabi itu sendiri. Namun, dengan mengetahui dan memahami secara meluas mengenai lingkungan sosial Nabi yang dididik dengan tarbiyah yang hebat sehingga menjadi pendamping, penguat dan pejuang setia Nabi hingga akhir hayat. Mereka merupakan individu berpengaruh dalam kehidupan kerana mempunyai akses langsung daripada insan teragung di muka bumi iaitu Rasulullah SAW.

Buku Para Penyokong Muhammad: Generasi Penghulu Syurga memberikan perincian kehidupan para penyokong setia Nabi Muhammad SAW. Mereka merupakan manusia yang kewujudannya dianggap sebagai generasi emas yang perlu kita contohi untuk membentuk generasi kini.

Buku ini amat sesuai dijadikan bahan bacaan penting masyarakat untuk mengetahui secara lebih mendalam mengenai kehidupan para sahabat bermula daripada susur galur keluarga, pengislaman, gaya hidup, sumbangan, dan kematian. Selain itu, ia merungkai tarbiyah yang Nabi gunakan terhadap para sahabat untuk dijadikan pedoman kini.

Antara sahabat yang dibincangkan dalam buku ini :Assabiqun Awwalun yang Dijanjikan Syurga.
Saad Bin Abi Waqqas (Penakluk Parsi dan Duta Dakwah).
Sa’id Bin Zaid (Pewaris Al-Hanif).
Arqam Bin Abi Al-Arqam (Pemilik Rumah Gerakan Dakwah).
Hamzah Bin Abdul Mutalib (Singa Allah).